|

Van welke Ierse zangeres was Orinoco flow de grootste hit

Van welke ierse zangeres was orinoco flow de grootste hit?
Antwoord: Enya Roma
Ontdek meer op: Seizoensweetjes.nl

Het is moeilijk om naar één van Enya’s songs te luisteren en ze te vergeten. Toen “Orinoco Flow” van het album Watermark in 1988 werd uitgebracht, was het meteen een groot succes omdat het anders was dan alles wat we ooit hadden gehoord. Enya’s heldere en vaste, maar ook ietwat spookachtige stem sprak onmiddellijk aan en deed ons naar meer verlangen. Met het lied “Cursum Perficio” liet Enya ons niet alleen luisteren naar een lied dat volledig in het Latijn werd gezongen, maar dapperde ze ook de tekst op zodat we konden meezingen.

De Ierse zangeres en Orinoco Flow

In feite hebben haar muziek en teksten (of vaak het gebrek daaraan) mijn eigen muziek geïnspireerd en ik voel me vereerd telkens mijn stem en muzikale stijl met de hare worden vergeleken. Hoewel ze vaak wordt geclassificeerd als een mix tussen wereldmuziek en Keltische New Age, weigert Enya deze labels te accepteren. In plaats van haar stijl simpelweg als “Enya” te omschrijven, geeft ze haar achtergrond en opvoeding in Ierse, kerkelijke en klassieke muziek de schuld voor haar unieke stijl.

Als zesde van negen kinderen, met vier broers en vier zussen, werd Enya geboren in een muzikale familie in Gweedore, Ierland op 17 mei 1961 (binnenkort jarig!). Zelfs haar grootouders hadden in een band gespeeld die door Ierland toerde; haar vader had in een band gespeeld voordat hij de eigenaar van Leo’s Tavern werd, en zo ook haar moeder die ook muziekles gaf. Dus om te zeggen dat muziek een belangrijke rol speelde in Enya’s leven zou een understatement zijn – het was eerder zo belangrijk als de lucht die ze inademde.

Van zingen in het kerkkoor van haar moeder op jonge leeftijd, was het slechts een kleine stap om zich in 1980 bij haar broers en zussen te voegen in hun band Clannad, nadat ze net klaar was met haar studie muziek en aquarel schilderen. Hier ontmoette ze producer Nicky Ryan en zijn vrouw Roma Ryan en zouden in 1982 het trio vormen dat verantwoordelijk is voor het merk “Enya” – Enya als vocaliste en percussioniste, Nicky als producer en Roma als tekstschrijfster die zelfs haar eigen taal uitvond, het Loxian, door Enya gezongen op het album Amarantine (2005).

Succes volgde met albums als Shepherd Moons (1991), The Memory of Trees (1995), A Day Without Rain (1995), And Winter Came… (2008), waarop Enya zong in het Engels, Latijn, Iers, Welsh, Spaans, Frans en zelfs J.R.R. Tolkiens fictieve talen in “Lothlórien” (1991). Geen wonder dat ze werd uitgekozen om de liedjes “Aníron” en “May It Be” te zingen en uit te voeren voor de film Lord of the Rings, waarvan de laatste werd genomineerd voor een Academy Award.

Ontdek hier nog meer media, entertainment en lifestyle weetjes.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.