familie-met-oud-hollandse-spelletjes
| |

Weetje over oud Hollandse spelletjes

Traditionele spellen in Nederland hebben vele vormen. Of het nu een meer traditioneel bordspel is of schaatsen, de Nederlanders hebben verschillende manieren om te genieten van een vriendelijke (of niet) competitie.
Oranje. Alles wat je ziet is oranje. Je loopt langs de lijst met mogelijkheden: een sinaasappelboomgaard? Nee. Een zee van oranje tulpen? Nah. Een pompoenpleister? Het is pas juni. Er is nog maar één mogelijkheid; een Nederlands voetbalspel.

Nederland is een klein land in Noordwest-Europa. Mensen uit Nederland werken en wonen, net als velen over de hele wereld, hard en genieten van hun vrije tijd. Ze brengen deze tijd door met dineren, tijd doorbrengen met vrienden, genieten van kunst en theater, en natuurlijk … .games. Maar sinds dat de computer en het internet hun plaats begon in te nemen werden de oud Hollandse spelletjes snel vergeten.

Oud Hollandse spelletjes van Nederland

Bord- en gezelschapsspellen zijn in Nederland super populair en blijven altijd leuk om te spelen. Net als dat dit in andere landen ook nog altijd populair is. De meeste van de volgende oud Hollandse spelletjes die ik binnen het artikel benoem, zijn voor veel mensen erg bekend en misschien wel 1 van jouw lievelingsspelletje dat je al kent.

 • Zak loop wedstrijden  (Zaklopen)
 • Eierloop wedstrijd (Eierlopen)
 • Speld de staart op de ezel (ezeltje prik)

… Als je dat leest, verwacht je natuurlijk ook de oud Hollandse sjoelbak!

Oud Hollands Sjoelen

Sjoelen met de  (Nederlandse sjoelbak) omvat drie rondes. Tijdens elke ronde worden 30 houten schijven langs een tafel van 2 meter lang geschoven. Het doel is om zoveel mogelijk schijven door 4 bogen/ poorten genummerd 2-3-4-1 aan de andere kant te krijgen.

1200px-Sjoelbak-sjoelen
Wikipedia.org

Scoren is gebaseerd op de boog/ poort waar de schijf doorheen gaat. Voor elke set van 4 schijven in een enkel compartiment krijgt een speler 20 punten.

De hoogste score wint het spel.

Oud Hollandse outdooractiviteiten

Voor degenen die buiten willen zijn, geen zorgen, Nederland staat ook bekend om zijn outdoor-activiteiten.

Vanaf 2003 meldde 69% van de bevolking dat ze specifiek tijd aan sport deden. Daarom heeft Nederland verschillende opties voor diegenen die buiten willen spelen en/of aan de gezondheid willen werken door middel van sport. Werd er vanaf 2007 gemeld dat de Nederlanders gemiddeld 2,6 uur per week besteden aan fysieke activiteiten en / of sporten. Wat drastisch lager was dan verwacht! De volgende sporten heb ik op een rijtje gezet deze die razend populair zijn in Nederland.

Voetbal

game_sport_ball_team_soccer_match_footbal_avisfordpark-475660De meest populaire sport in Nederland is de wereld obsessie bekend als voetbal, of voetbal voor. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond heeft een miljoen leden van beide geslachten en alle leeftijden.

Voetbal is net zo populair als het is om te spelen. Nederland voert regelmatig om de vier jaar sterke teams uit voor de Wereldbekerwedstrijden. Wat bekend staat als het WK.

Schaatsen

Een groot aantal kanalen en waterwegen in Nederland, zijn met regelmaat bevroren in de winter. Kinderen vanaf jonge leeftijd leren dan al snel schaatsen. Door de jaren heen zijn we bijna allemaal wel opgegroeid met het oude-hollandse-schaatsenschaatsen over slootjes/ kanalen of misschien wel de grachten. Of het nu binnen of buiten is, we schaatsen eigenlijk het hele jaar door wel. Er zijn prachtige binnencomplexen die het mogelijk maken om te kunnen kunstschaatsen of misschien wel wedstrijdschaatsen.  In Nederland is het voor volwassenen en kinderen heerlijk om op het ijs te zijn.

Dit nationale tijdverdrijf wordt erkend tijdens de Elfstedentocht (de door 11 steden tocht) over bevroren grachten die 11 steden in Nederland met elkaar verbinden. Internationaal concurreren Nederlanders vaak met schaatsen en andere langeafstandswedstrijden.

8 extra oud Hollandse spelletjes

Ook de volgende spelletjes zijn razend populair:

 • Blikgooien
 • Koekhappen
 • Spijkerpoepen
 • Snoephappen
 • Steltlopen
 • Spiegelschrijven
 • Slingerbak
 • Verstoppertje/ Buut vrij

Heb jij nog oud Hollandse spelletjes die zeker tussen deze lijst moet staan? Laat het me gerust weten in de reacties hieronder. Ik hoop dat jullie veel aan deze informatie hebben en veel speelplezier kunnen beleven!

Similar Posts

One Comment

 1. Bedankt voor dit leuke artikel over oud Hollandse spelletjes. Dit heb ik net nodig om even weer wat inspiratie over oud Hollandse spellen op te doen voor onze bonte avond!

Leave a Reply

Your email address will not be published.