Hoe leer je een hond blaffen af

Overmatig en aanhoudend blaffen kan een moeilijke en stressvolle ervaring zijn voor hondeneigenaars.

Een van de grootste uitdagingen van het hebben van een hond is het omgaan met gedragsproblemen en buitensporig blaffen is een van de dingen die ons mensen een ‘vervelend’ gevoel geven.

Het goede nieuws is dat als jouw hond blaft, daar meestal een eenvoudige reden voor is. Zodra je de onderliggende oorzaak hebt vastgesteld, kun je de meest geschikte actie ondernemen om het probleem aan te pakken en te verhelpen. Met consequentheid en geduld zul je vooruitgang boeken.

We hebben een aantal ideeën en methoden verzameld uit verschillende erkende bronnen over hoe je kunt omgaan met blaffen, dingen die voor ons hebben gewerkt, om jou wat stof tot nadenken te geven en je te helpen de boel te kalmeren bij de hond. Wat je ook direct moet communiceren, aan het gehele huishouden dat je deze plannen wil gaan uitvoeren en zo op dezelfde golflengte zit en naar hetzelfde doel toewerkt.

Begrijpen waarom honden blaffen

Voordat we verder gaan, moeten we één ding duidelijk maken … en dat is dat blaffen een volkomen normaal gedrag is voor honden. Ze kunnen niet praten, dus blaffen is een essentiële vocale vorm van communicatie met zowel mensen als andere honden. Verwacht niet van jouw hond dat hij nooit blaft – dat is net zo onredelijk als je te vragen om nooit te praten !!!! Als je hond blaft, is daar een reden voor. Beschouw hem als een dier en niet als irritant.

Als jouw hond echter buitensporig blaft (en daarmee bedoelen we urenlang onophoudelijk of herhaaldelijk in specifieke situaties), kan dit wijzen op een onderliggend probleem en moet er iets aan gedaan worden.

Het is goed om te bedenken dat honden, net als mensen, er zijn in alle vormen, maten en persoonlijkheden. Dit kan ertoe leiden dat een deurbel voor de ene hond opwindend is, voor de andere een angstige trigger en voor weer andere honden zelfs een angstige reactie. Net als wij, is ook elke hond anders. Binnen rassen, roedels en families vormen de ervaringen en persoonlijkheden samen het individu. Probeer na te denken over het algemene gedrag van jouw hond, hun ras en geschiedenis als je werkt om de aard van hun geblaf in verschillende situaties te begrijpen.

Vraag om hulp bij hardnekkige problemen

Als het geblaf van jouw hond het punt heeft bereikt waarop je er gek van wordt, is het eerste wat je moet doen, jouw hond door jouw dierenarts laten nakijken. Zo kunt u eventuele biologische oorzaken uitsluiten. Vooral in het geval van oudere honden kan overmatig blaffen een teken zijn van chronische pijn of cognitieve achteruitgang.

Als je dat heb kunnen uitsluiten, kan je verder gaan. En lees hieronder nog enkele voorbeelden met oplossingen.

Triggers en ander ruis voor de hond

Hoewel het heroriënteren van het blafgedrag een goede manier is om het blaffen te verminderen, kan het ook nodig zijn om veranderingen in de omgeving van uw hond aan te brengen om het probleem op te lossen.

Gedrag veranderen van de hond?

Zodra je het blafprobleem hebt geïdentificeerd, zal eenvoudige gehoorzaamheidstraining helpen de hersenen van jouw hond te trainen om deze problemen niet te associëren met de noodzaak om te blaffen. Blaffen is een zelfbelonende oefening – hoe meer een hond blaft, hoe meer hij ervan geniet en hoe meer hij ermee door zal gaan!

Gedrag ombuigen houdt in dat je op beloningen gebaseerde, of positieve bekrachtiging, gebruikt om jouw hond te leren wat ‘goed’ gedrag is. Om ongewenst gedrag uit te bannen, moet je het gedrag bijsturen voordat het blaffen begint.

Lees ook ‘ 20 weetjes over het leven

Als de trigger van jouw hond is om te blaffen naar willekeurige dingen zoals vogels in de achtertuin, leid het gedrag van het blaffen naar vogels dan terug naar jou. Net voordat de hond blaft, roept je hem even terug naar jezelf, vraagt om een ‘zit’ en beloont de zit. Zorg ervoor dat je hem terugroept net als het erop lijkt dat hij gaat blaffen.

De reden waarom je de hond vraagt te zitten na het terugroepen is omdat je het zitgedrag wilt belonen en niet de actie van het bijna blaffen naar de vogels, wat alleen maar het ongewenste blafgedrag zal belonen en bevorderen/escaleren.

Omgeving & Stimulans ; tip voor de hond

Omdat territoriaal of beschermend blaffen vaak wordt ingegeven door een waargenomen bedreiging van het territorium van de hond (zoals mensen die het huis passeren), kan het worden verminderd door simpelweg te beperken wat de hond kan zien. Overweeg bijvoorbeeld de toegang tot ramen en deuren te beperken of bedek ze met gordijnen of ondoorzichtig folie. Als de hond in de tuin blaft, kan een stevige omheining of muur doeltreffender zijn dan een afscheiding waar hij doorheen kan kijken.

Een studie uit de jaren 2000 heeft aangetoond dat klassieke muziek een kalmerend en ontspannend effect kan hebben op honden. Probeer eens een rustige en kalme klassieke afspeellijst op te hebben staan als je thuis bent. Dit helpt niet alleen om jouw hond rustig en ontspannen te houden, maar maskeert ook achtergrondgeluiden die blaffen kunnen veroorzaken. Eenmaal thuis kan dit ook helpen bij verlatingsangst als het aanstaat terwijl je weg bent. Begin met ze in de kamer te laten met de muziek aan en bouw hun tijd alleen op. Dit zal hen helpen te leren dat tijd alleen ontspannen tijd is.

Ontdek hier nog meer over welzijn en gezondheid

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.